Kanal tedavisi, ciddi boyutlarda hasar görmüş dişi çekmek yerine onarmak ve kurtarmak için yapılan bir tedavidir. Kanal tedavisi terimi, bir diş kökünün içindeki kanalların temizlenmesinden gelir. İşlem sırasında pulpa çıkarılır ve diş içindeki yüzeyler dezenfekte edilerek meydana gelen boşluk dolgu ile kapatılır. Yapılan bu işlemler yıllar öncesinde kadar oldukça sancılı olsa da, günümüzde lokal anestezi eşliğinde ağrısız bir şekilde tamamlanmaktadır.
Oral bakteriler, diş içerisinde pulpa dokusunu tahrip ettiğinde kanal tedavisi gereklidir. Bu durum genellikle ağız hijyeni sağlanmadığında ve meydana gelen çürüklere uzun süreli müdahale yapılmadığında gelişir. Bunun yanı sıra dişiniz ani travmaya bağlı olarak hasar alıp çatladığında da meydana gelebilir.
Geçmeyen diş ağrısı, şişmiş çene, şişmiş diş etleri, sıcağa ve soğuğa karşı aşırı hassasiyet, bölgeye basınç uygulandığında ağrı meydana gelmesi, dişlerde renk değişikliği, dişte çatlak oluşumu kanal tedavisi için bir belirti olabilir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, dişin çekime gitmemesi adına kısa süre içerinde tedavi olmanız önerilir.
Fiber post tedavisi, kırılma, tedavinin gecikmesi vb. durumlara bağlı olarak diş dokusundaki kaybın çok fazla olduğu durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Bu işlem genel olarak bir kanal tedavisi sonrasında uygulanır. Çoğu zaman diş kayıplarının önüne geçerek dişe sağlam bir doku ve direnç kazandırılmasını sağlar. Aynı zamanda diş çekilmesinin önüne geçtiği için implant ihtiyaçlarını azaltır.
Estetik dolgu; diş etleri ve diş dokusuna zarar vermeden, dişlere estetik bir görünüm kazandırarak fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olan bir dolgu türüdür. Estetik dolgu genellikle şu durumlarda yapılır:
Ayrıca, ön dişlerdeki dokunun hasar gördüğü bazı zamanlarda dentin açığa çıkar. Bu durumda dişler daha hassas bir yapıya bürünerek ağrı geliştirebilir. Bu nedenle estetik dolgu sadece estetik görüntünün elde edilmesi amacıyla değil, hekim kontrolünde ağız ve diş sağlığı sorunlarını kontrol altına alma amacıyla da uygulanabilir.
Kanal tedavisi, dişinizdeki hasarlı dokuya bağlı olarak bir veya birkaç seans sürebilir. Ortalama olarak bir kök kanalının temizlenmesi 30 ila 60 dakika aralığındadır. Buna bağlı olarak tedavi süresini etkileyen etmenlerden bir diğeri ise dişte bulunan kök sayısıdır.
Kanal tedavisi sonrası ağrı gelişimi olası bir durumdur. İlk birkaç gün içerisinde hafif ağrıyla beraber diş ve çevresinde hassasiyet hissedebilirsiniz. Ancak, ağrının çok şiddetli yaşandığı durumlarda hekiminizden bir kontrol randevusu talep etmeniz gerekir.
Kanal tedavisinin tek alternatifi diş çekimidir. Çoğu birey kanal tedavisine karşı bir fobi geliştirmiş olsa da işlem öncesinde uygulanan anesteziler sayesinde herhangi bir ağrı veya acı hissi yaşamanız mümkün değildir.
Kanal tedavisi işlem yapılan dişin kök sayısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Olası sonuçlar detaylı muayene sonrasında belirlenmektedir.
Evet. Ancak, işlem öncesi lokal anestezi uygulandığından ağız içerisinde oluşabilecek yaralanmalara karşı uyuşukluk geçene kadar beklemeniz önemlidir. Anestezi etkisi genel olarak birkaç saat içerisinde kendiliğinden kaybolacaktır.
Restorasyonu desteklemek için tek başına yeterli olmayan dokuya sahip dişler, fiber post yöntemi kullanılarak çekimden kurtarılabilir. Diş çekimi ve implant gereksinimlerini azaltmak için fiber post uygulamalarından yardım alabilirsiniz.
Fiber post diş fiyatları uygulama yapılacak dişin boyutu ve kullanılan malzemeye göre hekim kararınca verilmektedir. Ancak, dolgu ve kanal tedavisi ile benzer minvaldedir.
Fiber post, kanal tedavisi uygulanmış dişe özel delicilerle girerek malzemenin konulmasını ve hem mekanik hem de kimyasal olarak yapıştırılmasını içerir. İşlem sonucunda dayanıklı bir dolgu elde edilir.
Gelişen teknolojiyle birlikte estetik dolguların içeriği güçlendirilerek daha uzun ömürlü ve estetik bir yapı elde edilmektedir. Her işlemde olduğu gibi estetik dolgu uygulamalarında da hastanın ağız bakımına gösterdiği özen dayanıklılık süresi üzerinde söz sahibi olabilir.
Yoğunluk derecesi doğal dişlere yakın olan estetik dolgular, diğer işlemlerle olduğu gibi olası kırıklara nazaran dayanıklı olarak geliştirilmiştir. Ancak bu durum sert yiyecekleri ne ölçüde tükettiğinize bağlı olabilir.
Copyright © 2024 Ogün Onur Çömlekçi