• Büyükdere Cad. No: 53 Hürmet Keçeli İş Merkezi Kat: 7 Mecidiyeköy, Şişli / İstanbul

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

  • Ana Sayfa
  • Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)
Bu alan boş bırakılamaz.
Bu alan boş bırakılamaz.
Bu alan boş bırakılamaz.

Hemen Bilgi Alın!

Bu alan boş bırakılamaz.
Bu alan boş bırakılamaz.
Bu alan boş bırakılamaz.

image

Diş Eti Estetiği

Diş eti estetiği, diş etlerinin görünümünü iyileştirmek amacıyla uygulanan çeşitli prosedürler bütünüdür. İşlemler, diş hekimi kontrolünde genel anestezi altında gerçekleştirilir ve diş eti üzerinde ne kadar şekillendirme yapılması gerektiğine bağlı olarak bir saat veya daha fazla sürebilir.

Sigara kullanıyorsanız işlem öncesinde mümkün olduğunca kaçınmanız, iyileşme sürecinin hızlı olması açısından önemlidir. Diş eti estetiği çoğu durumda tıbbi bir gereklilik olarak değil, estetik açıdan kusursuz bir görüntü yakalamak amacıyla uygulanır.

Bu nedenle, diş eti estetiği konusunda memnuniyetsizliği olan ve yaşam standartları olumsuz yönde etkilenen herkes diş eti ameliyatı olabilir. Bu işlem, estetik açıdan yapılacağı gibi; hekim kararınca diş etinin ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkilediği durumlarda da yapılabilir.


image

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi, diş eti dokusunun çeşitli nedenlere bağlı olarak çekilmesi ve altında bulunan kökleri açığa çıkarmasıdır. Bu durum, dişlerinizi daha savunmasız ve hassas bir hale getirirken; günlük aktivitelerinizde çoğu şeyi daha yoğun hisseder hale gelebilirsiniz.

Diş eti çekilmesi; hafif orta veya şiddetli olarak farklı şekillerde görülebilir. Ayrıca, bir veya birden fazla diş üzerine etki edebilir. Her yaştan insanı etkileyebilmekle birlikte en sık 65 yaş üzeri ve şu risk faktörlerini taşıyan bireylerde karşılaşılır:

  • Periodontal hastalığa sahip,
  • Ortodontik tedavisi geçmişi bulunan,
  • Dil veya dudak piercingi bulunan,
  • Dişlerini çok sert / agresif bir şekilde fırçalayan bireyler

Diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir ve çeşitli nedenlerle diş eti sağlığında bozulma meydana gelmiş tüm bireyler için uygun bir tedavi planı uygulanabilir.


image

Frenektomi (Dudak / Dil Bağının İnceltilmesi)

Frenulum, üst ve alt orta kesici dişlerin arasında, dilin alt kısmında bulunan bir yapıdır. Bu yapının aşırı gelişmiş olduğu durumlarda bazı komplikasyonlar gelişerek, konuşma ve emme fonksiyonları üzerine olumsuz etki eder. Frenulumun kesilip alınması veya yeniden şekillendirilmesi işlemine ise frenektomi ( dudak / dil bağının inceltilmesi ) adı verilir.

Dil bağı, hemen hemen herkeste olabilir ve bazı durumlarda kalıtsal olarak karşımıza çıkar. Ancak çoğunlukla yeni doğan ve çocuklarda görülmektedir. Çocuğunuzun dil bağı varsa ve beslenmede güçlük çekiyorsa frenektomi uygulanarak bölge fonksiyonel açıdan sağlıklı bir hale getirilir.

Tedavi edilmeyen orta ila şiddetli seyreden dil bağı vakalarında; yetersiz beslenmeye bağlı kilo düşüşü, emzirme güçlüğü, bazı yiyecekleri tüketmede güçlük ve konuşma engelleri görülmesi olasıdır.

Hasta Yorumları

Sıkça Sorulan Sorular


Diş eti iltihabı geçici bir rahatsızlık mı?

Evet, erken zamanda teşhis edilerek düzenli bir şekilde tedavi planına uyulduğunda ortadan kalkabilir. Ancak tedavi edilmediğinde ve hastalık ilerlediğinde kötü tablolar meydana gelebilir.

Diş eti iltihabı nasıl önlenir?

Günlük ağız hijyeninizi sağlayarak ve diş hekiminizin önerdiği doğrultuda diş ipi ve ağız gargarası kullanımlarınızı yaparak, olası diş eti iltihabının önüne geçebilirsiniz.

Diş eti iltihabı belirtileri nelerdir?

Diş ipi kullanımı ve fırçalama sırasında fark edilen kanamalar, şiş ve kırmızı diş etleri, konuşma ve çiğneme sırasında ağrı oluşumu, sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet diş eti iltihabı belirtilerinden bazılarıdır.

Diş eti çekilmesi belirtileri nelerdir?

Çiğneme sırasında ağrı, ağız kokusu, dişler arasında boşluk oluşumu, diş ve diş etleri arasında boşluk, diş etlerinin aşağı çekilerek dişleri açığa bırakması gibi durumlar diş eti çekilmesinin en belirgin semptomları arasında yer alır.

Diş eti hastalığı neden olur?

Kötü ağız hijyeni, sigara kullanımı, genetik faktörler, ileri yaş, diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlar diş eti hastalığına yol açabilecek nedenlerdir.

Tedavi olmazsam ne olur?

Diş eti hastalığı ilerleyici, ağrısız bir enfeksiyondur. Gecikme, daha fazla kemik kaybına neden olabilir. Bu durumda ileride uygulayacağınız protezler doğal dişleriniz kadar verimli olmaz.

Diş eti hastalığı sağlığımı etkiler mi?

Evet. Yavaş ilerleyen bir enfeksiyondur. Nadir de olsa, kalp kapakçığı gibi vücudun bazı bölgelerini etkilediği bilinmektedir.

Ameliyat gerekecek mi?

Herkesin periodontal cerrahiye ihtiyacı yoktur. Erken tedavi edilirse, diş eti hastalığı ameliyatsız bir şekilde tedavisi edilebilir.