Dental implantlar, bir kişiye çiğneme yeteneğini geri kazandırmak ve estetik görünümünü iyileştirmek amacıyla çeneye cerrahi olarak yerleştirilen yapay diş kökleridir. Dental implant cerrahisi sadece eksik dişlerin değil, tam oturmayan köprü ve protezlerin düzenlenmesine ve yeniden oluşturulmasına da olanak sağlar.
Bir diş, çeşitli nedenlere bağlı olarak kaybedildiğinde; çiğneme düzeninde bozukluk, kusurlu konuşma ve hızlı kemik kaybı gibi komplikasyonlarla karşılaşırız. Bu doğrultuda kaybedilen bir dişin implant ile değiştirilmesi, bireylerin yaşam kalitesinin arttırılması ve genel sağlık durumunun iyileştirilmesi konusunda oldukça idealdir. Peki, implant kimlere yapılır?
Yaralanma, enfeksiyon, doğuştan gelen anomali veya çürüme gibi herhangi bir nedenle eksik dişiniz varsa, diş implantları için uygun bir aday olabilirsiniz. Ancak, diş implantlarının gereksinimleri ve ne zaman verimli olabileceği konusunda bazı hususlar vardır:
İmplantlar, doğal dişlerin aksine çürük gibi diş rahatsızlıklarından etkilenmezler. Bununla birlikte genel ağız hijyeni, implantın verimli bir şekilde işlevini sürdürmesi için oldukça önemli bir faktördür. Hasta tarafından implant sonrası gerekli bakımın sağlanması ve düzenli olarak hekim kontrollerinin gerçekleştirilmesi ile yüksek bir başarı oranı sağlanabilir.
Dental implantların başarı oranı kişiden kişiye değişir. Ağız hijyenini koruyan ve düzenli olarak hekim kontrollerini gerçekleştiren bireylerde bu oranın %90-95’in üzerinde olduğu bildirilmiştir.
All on four tekniği, temel olarak 4 implant kullanılarak bir çenedeki tüm eksik dişlerin tamamlanmasını içeren bir prosedürdür. Bu işlem kemik oranı yetersiz olan hastalar için idealdir.
Diş implantları kemiğe cerrahi ile sağlam bir şekilde sabitlenir ve doğal kök kadar güçlü bir sonuç elde edilir. İmplant üstü protezler ise, sabit veya hareketli olarak yaptırılabilir.
Tek bir dişi veya tüm dişleri eksik olan; ayrıca genel sağlık durumu implant uygulamasına engel olmayan tüm bireyler implant için iyi bir adaydır.
İmplant ömrü, kronik rahatsızlıklarınız ve ağız hijyeninize ne kadar ilgi gösterdiğiniz bağlı olarak değişir. Her anlamda korunan bir diş implantının ömrü ortalama 25 ila 30 yıl arasında değişiklik göstermektedir
İmplant ömrü, kronik rahatsızlıklarınız ve ağız hijyeninize ne kadar ilgi gösterdiğiniz bağlı olarak değişir. Her anlamda korunan bir diş implantının ömrü ortalama 25 ila 30 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
İmplantın başarısız seyretmesi durumunda tedavi tekrarlanabilir. Başarısız sonuçlanma genellikle kemik yetersizliği ve iltihabi dokulardan kaynaklanır ve gerekli uygulamaların yapılmasının ardından bölgenin iyileşmesi için zaman tanınır.
Tek bir implant için tedavi süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Bölgenin cerrahi olarak açılmasının ardından implant yerleşimi ise 5 dakika gibi bir süre içerisinde gerçekleşir. İmplantların çene kemiğine yerleştirilmesinin ardından kaynaması için 3-6 aylık (çoğunlukla 3 ay) bir bekleme süresi gerekmektedir.
İmplant tedavisi, alanında uzman bir diş hekimince uygulandığı sürece herhangi bir risk barındırmamaktadır. Ancak, gelişigüzel uygulamalar çene kemiği erimesi ve enfeksiyon açısından bir risk faktörüdür.
Copyright © 2024 Ogün Onur Çömlekçi